23-01-08

Freddy Quinn 1931

freddy quinn

Freddy Quinn (Hardegg, 27 september 1931) is een Oostenrijkseschlagerzanger en acteur. Hij was vooral bekend in de jaren '50 en '60.

In 1956 was hij de eerste vertegenwoordiger van West-Duitsland op het Eurovisiesongfestival met So geht das jede Nacht.

Met liedjes als Heimweh, Junge komm bald wieder, Die Gitarre und das Meer, Unter fremden Sternen, La Paloma, Der Legionär und Heimatlos had Quinn tussen 1956 en 1966 tien nummer-1-hits en was hij Duitslands absolute nummer 1 (in totaal heeft hij 23 liedjes in de top-10 gehad).

Zijn melancholische liedjes over komen en gaan, afscheid nemen, drang naar verre landen vonden een groot publiek in het naoorlogse Duitsland.

Quinn woonde ook een tijdje in de Verenigde Staten en speelde in musicals mee.

Met de komst van de Beatles en Rolling Stones die de Duitse markt veroverden taande het succes van Quinn, hij had nog een nummer 1 hit, maar de teksten waren erg kritisch. Hoewel hij geen grote hits meer scoorde bleef hij optreden en vaak op televisie komen.

In 2004 kwam Quinn in de kranten door belastingontduiken (€900.000). Hij gaf Zwitserland als zijn hoofdwoonplaats op maar woont toch overwegend in Hamburg waardoor hij in Duitsland belastingplichtig is. Het gerecht oordeelde dat hij zijn schulden moest vereffenen, hij kreeg er nog een voorwaardelijke straf van 2 jaar bovenop en een boete van €150.000.

In januari 2008 overlijdt zijn vrouw Lily Blessmann (89 jaar) en hij heeft zoveel verdriet dat hij er zelf ook geen zin meer aan heeft, zo meldt hij de pers.

 Die Freddy Quinn Seite

Wikipedia