10-03-08

Jeff Haley overleden 1966-2008

healeyNorman Jeffrey (Jeff) Healey

geboren te Toronto, 25 maart 1966 en  aldaar overleden op 2 maart 2008. Hij was een Canadese blues- en jazzgitarist en -zanger. De blinde muzikant kreeg met zijn Jeff Healey Band aan het einde van de jaren tachtig internationale faam met het debuutalbum See The Light.

Healey werd op éénjarige leeftijd blind door een retinoblastoom; een tumor in het oog. Zijn ogen moesten geamputeerd worden. Dit weerhield hem er niet van om gitaar te leren spelen. Hij viel daarbij op door een unieke speelstijl: hij speelde meestal zittend op een stoel met zijn gitaar plat op de schoot.

Op zijn zeventiende formeerde hij de band Blue Direction. Later ging hij optreden met twee bevriende muzikanten. Een rolletje in de film Road House druk grijs
met
Patrick Swayze gaf hem bekendheid en platenmaatschappij
Arista Records gaf hem de kans een album uit te brengen: See The Light. Het trio maakte onder de naam Jeff Healey Band een internationale tournee en trad onder andere op op Pinkpop en Torhout-Werchter.

Healey had in Toronto zijn eigen kroeg, Healey's, waar hij elke donderdag optrad met een rock-georiënteerde band en elke zaterdag met zijn jazzgroep Jeff Healey's Jazz Wizards. Later opende hij een grotere club genaamd Jeff Healey's Roadhouse. Ook presenteerde hij een radioshow voor CBC en voor een lokaal station uit Toronto, waarin hij vooral aandacht aan jazzmuziek schonk. Hij stond aan de wieg van de carrières van verschillende artiesten, onder wie Amanda Marshall.

In 2005 kreeg hij opnieuw kanker, dit keer aan zijn benen. In 2007 werden er tumoren uit zijn longen verwijderd. Ondanks bestraling en chemotherapie overleed Jeff Healey in maart 2008 op 41-jarige leeftijd.

05:15 Gepost door Hexana in Artisten Bio Engels | Permalink | Commentaren (1) | Tags: biographie, blues, canadees, gitaar |  Facebook |

Commentaren

Hexana een heel mooi blog heb je over muziek .
En trouwens bedankt voor de tip ,country is heel mooi muziek .
Een goed begin van een nieuwe week ,geniet er van …Mvgr Tilly

Gepost door: Tilly | 10-03-08

De commentaren zijn gesloten.