19-02-08

Amy Winehouse 1983

amy winehouseAmy Jade Winehouse is geboren op 14 september 1983  Enfield, Londen.ze is een Britse jazz- en soulzangeres die grotendeels haar eigen nummers schrijft.

In het begin van de 21ste eeuw start Winehouse haar zangcarrière door een aantal van haar zelfgeschreven nummers op te nemen, met onder andere Fink als producer. In 2003 brengt Winehouse haar debuutalbum Frank uit. Voor dit album werd ze genomineerd voor een Mercury muziekprijs en won ze een Ivor Novello Award voor haar debuutsingle Stronger Than Me.

In 2006 brengt Winehouse haar tweede album uit, Back To Black. De eerste single van dit album, Rehab, werd een hit en bereikte vele hitlijsten over de hele wereld. In Nederland gebeurde dit begin 2007, en behaalde de 17e positie in de Top 40. Het nummer You Know I'm No Good wordt als tweede single uitbracht, maar bereikt de Top 40 niet. Hetzelfde gebeurt met haar derde single, Tears Dry On Their Own. Haar nieuwe single Valerie daarentegen, behaalde in zijn derde week Top 40 zelfs de nummer-1 positie, en werd daarmee de eerste nummer-1 hit alleen met downloads.

Drankprobleem

Het nummer Rehab gaat erover dat iedereen wil dat ze afkickt van haar hevig alcoholgebruik. Dit vindt zij zelf niet nodig. Toch was ze op Pinkpop 2007 niet aanwezig omdat ze ladderzat was. Haar act werd vervangen door Krezip. En ook haar concert op het North Sea Jazz Festival, dat gepland stond voor zondag 15 juli 2007, ging niet door. Volgens haar management was ze oververmoeid. Marcus Miller verving haar. Op 22 oktober 2007 ging haar uitverkochte concert in Heineken Music Hall wel door, ondanks dat ze volgens de meeste aanwezigen niet helemaal nuchter was.

Tijdens de uitreiking van de MTV Europe Music Awards (EMA) op 1 november 2007 in München traden diverse grote internationale artiesten op, maar wist zij toch het meest op te vallen. Presentator Snoop Dogg kondigde haar als volgt aan: "She didn't go to rehab, she came out here to sing (...)". Over haar optreden: "Het meest bizarre optreden bracht Amy Winehouse. Stomdronken zong ze Back tot Black. (...) Altijd is het onzeker of ze wel optreedt als ze ergens op het programma staat. Hoe dan ook, ze was er toch maar weer, soms wat snuivend aan haar neus. Toen ze de award kreeg, zei ze helemaal niets."

Inmiddels is ze wel degelijk in rehab gegaan. Ze wou zich voorbereiden op de Grammy Awards, waarvoor ze zes keer is genomineerd, maar de Amerikaanse ambassade wil haar geen visum verlenen. Vandaar dat ze haar live-optreden in een Londense studio zal filmen voor satellietuitzending.

Website van Amy Winehouse

05:15 Gepost door Hexana in Favoriten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engelse zangeres, biographi, soul |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.