15-02-08

Georges Moustaki 1934

george moustakiYussef Mustacchi werd geboren in Alexandrië, Egypte op 3 mei 1934 , beter bekend als Georges Moustaki, is een Grieks-Joodse zanger en componist die internationale bekendheid verwierf met zijn lied "Le Métèque" in 1969.

Moustaki's ouders Nessem en Sarah kwamen oorspronkelijk van het eiland Korfoe in Griekenland, maar vestigden zich voor Yussefs geboorte in Alexandrië, alwaar ze een boekwinkel openden in een multiculturele wijk, waar Arabisch, Italiaans, Hebreeuws en Grieks werden gesproken. Omdat Nessem en Sarah een speciale belangstelling hadden voor de Franse cultuur, werd Yussef op een Franse school gedaan. Op deze manier kwam Yussef ook in contact met het Franse chanson.

In 1951 trok Yussef Mustacchi naar Parijs, waar hij in eerste instantie werkte als journalist en barkeeper. In deze tijd veranderde hij zijn naam in Georges Moustaki. De nieuwe voornaam was een hommage aan Georges Brassens, die Moustaki stimuleerde. De jonge Griek begon chansons te schrijven voor grootheden als Barbara en Yves Montand. Voor de veel oudere Edith Piaf, met wie hij korte tijd een verhouding had, schreef hij in 1959 de tekst van de hit Milord. (Marguerite Monnot schreef de muziek. Dalida vertaalde het in het Italiaans en Duits. De vertaling van Corry Brokken veroorzaakte enig rumoer in het Nederland van 1960.)

In 1968 breekt Georges Moustaki zelf internationaal door als zanger met het door hemzelf geschreven Le Métèque. Sindsdien heeft Moustaki veel bekende liederen opgenomen, vooral in het Frans, maar ook in het Italiaans, Hebreeuws, Grieks, Engels, Spaans en Jiddisch.

n januari 1970, geeft hij zijn eerste groot concert in Bobino. Georges word voor het eerst vader van een zoon in 1988 genaamd Laurent Malakouty (de naam van zijn vrouw)

Nederlandstalige fansite

Officiële website

Commentaren

ik ken die goeie man niet en ook zijn muziek niet...
groetjes en eenfijne zaterdag

Gepost door: Anita | 16-02-08

De commentaren zijn gesloten.