14-02-08

Henri Salvador is niet meer 1917-2008

Zanger Henri Salvador overleden

PARIJS -  De Franse zanger Henri Salvador is overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij woensdag bekend. Hij is 90 jaar oud geworden. Hij was tot recent actief, mèt succes.

Henri Salvador.
Henri Salvador.

Salvador was al ruim de tachtig gepasseerd toen hij in 2000 de Franse hitlijsten bestormde met zijn album Chambre avec vue. Na 1,5 miljoen verkochte exemplaren in Frankrijk, bracht het Amerikaanse label Blue Note het uit als Room with a view.

Henri Gabriel Salvador werd geboren op 18 juli 1917 in Cayenne, Frans-Guyana. Toen hij zeven jaar was, verhuisde hij met zijn ouders naar Parijs. Toen hij daar nummers van Duke Ellington en Louis Armstrong hoorde, verpandde hij zijn hart aan de muziek. Hij speelde viool, trompet en gitaar. In de oorlog kwam hij bij het orkest van Ray Ventura terecht, waarmee hij een lange toernee door Zuid-Amerika maakte. In 1947 maakte hij zijn eerste soloplaat en in 1949 won hij de Grand prix du disque. In totaal maakte hij ruim vierhonderd liedjes, kwam met een operette, maakte een film, was betrokken bij de muziek voor de Aristocats van Walt Disney en deed talloze tv-optredens. De jazz zou altijd zijn belangrijkste inspiratiebron blijven, al maakte hij ook nummers in blues-, rock-, en biguine antillaise-stijl.

Hij is in Parijs overleden op 13 februari 2008 

Enkele van zijn bekenste liedjes "Zorro est arrive"

                                                       "Le travail c'est la santé"

                                                       "Le lion est mort ce soir"

De commentaren zijn gesloten.