08-02-08

Axelle Red 1968

 axelle red Axelle Red, pseudoniem van Fabienne Demal is geboren in Hasselt, limburg - Belgie op 15 februari 1968 .Ze is een Vlaamse zangeres en de dochter van Roland Demal, advocaat te Hasselt en actief in de gemeentepolitiek voor de VLD. In Hasselt volgde ze Nederlandstalig onderwijs, maar thuis werd ook Frans gesproken; ze zingt zowel in het Frans als het Nederlands.

Axelle Red volgde al danslessen in haar jeugd. Haar jeugdidool op muzikaal vlak was ABBA. Ze studeerde af als licentiaat in de rechten aan de Vrije Universiteit Brussel en hoewel haar eerste plaatje Little Girls geen groot succes werd, voelde ze zich toch meer aangetrokken tot de passie van haar moeder (een pianiste) dan die van haar vader (advocaat).

Van haar eerste cd, Sans plus attendre (geproduceerd door Wouter Van Belle), gingen er alleen in België 500.000 exemplaren over de toonbank (een record).

In 1998 zong ze samen met Youssou N'Dour de officiële hymne tijdens de openingsceremonie van de Wereldbeker Voetbal in Parijs. De muziek varieert van jazz tot pianoballades.

In 2006 werd ze in Frankrijk geridderd. De Franse cultuurminister Renaud Donnedieu de Vabres benoemde haar tot "Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres".  In december 2007 kondigde de Universiteit van Hasselt (Diepenbeek) om Axelle Red de titel van Doctor Honoris Causa toe te kennen omwille van haar sociaal engagement. De titel wordt pas in mei 2008 feitelijk toegekend.

In hetzelfde jaar besliste ze om van Parijs twee jaar haar thuisbasis te maken.

Axelle Red is sinds enkele jaren getrouwd met Filip Vanes en samen hebben ze drie dochters: Janelle 21 januari 1999, Gloria 24 juni 2003 en Billie 15 april 2005.

official website

Wikipedia

12:00 Gepost door Hexana in Artisten Bio Frans | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bio, franse zangers, limburg |  Facebook |

Commentaren

weekend mooie blog ik kwam hier even aanwaaien groetjes en een fijn weekend.....arie.

Gepost door: ARIE | 08-02-08

De commentaren zijn gesloten.