27-01-08

Roy Orbison 1936-1988

roy orbisonHij werd geboren op 23 april 1936 in Vernon, Texas. Hij begon zijn carrière in 1956 bij het platenlabel Sun Records, dat ook Elvis Presley en Johnny Cash onder contract had. Met zelfgeschreven liedjes had Roy Orbison groot succes: hij scoorde bij Monument Records hits als "Only the Lonely", "Running Scared", "Crying", "Blue Bayou" en "Pretty Woman". Elvis Presley noemde Roy Orbison de grootste zanger. Vanaf 1964 kreeg Roy Orbison te maken met grote tegenslagen in zijn privéleven: zijn vrouw Claudette kwam om het leven bij een motorongeluk (1966), twee van zijn drie kinderen vonden de dood bij een brand in zijn landhuis (1968) en zijn broer verongelukte onderweg naar Roy Orbison om Thanksgiving te vieren (1973). Tot 1987 was van Roy Orbison nauwelijks meer iets te horen. Wel won hij in 1981 nog een Grammy voor een duet met zangeres Emmylou Harris. In 1987 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Naar aanleiding daarvan trad hij met Elvis Costello en Bruce Springsteen op in een televisiespecial "Roy Orbison and Friends", waarvan ook de zwart-wit video Roy Orbison and Friends, A Black and White Night uitkwam. In 1988 verscheen een nieuw album van Roy Orbison, Mystery Girl. Op dit album stonden grote hits als You got it en California Blue. De enige keer dat Orbison You got it kon brengen voor een publiek was een paar dagen voor z'n dood op de Diamond Awards in het Sportpaleis in Antwerpen. Tijdens die show werden fragmenten gebruikt die in de videoclip vertoond worden.

Ook maakte Roy Orbison in 1988 deel uit van de supergroep Traveling Wilburys, samen met Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Tom Petty. Deze gelegenheidsgroep maakte het album Traveling Wilburys Vol. 1, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht werden.

Roy Orbison maakte het succes van zijn album Mystery Girl en van de Traveling Wilburys niet meer mee. Hij overleed op 6 december 1988 onverwachts aan een hartaanval toen hij op bezoek was bij zijn moeder in Hendersonville, een voorstadje van Nashville (Tennessee).

Wikipedia 

Biografie met foto's (Engelstalig)

Famous Texans (Engelstalig) 

17:52 Gepost door Hexana in Artisten Bio Engels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biografie, music, zangers, country, rock |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.