10-01-08

Gerard Joling 1960

gerardjoling
Gerard Jan Joling (Alkmaar, 29 april 1960) is een Nederlands zanger

Hij is geboren in Alkmaar en groeide op in Schagen. Hij probeerde van jongs af aan aan de bak te komen in de muziek, maar slaagde er in eerste instantie niet in. In 1985 deed hij mee met de Soundmixshow van Henny Huisman. In de finale werd hij derde. Maar dankzij zijn optreden brak hij wel door en in datzelfde jaar scoorde hij enkele grote hits, waaronder Love is in your eyes en Ticket to the tropics. Dat laatste nummer werd in Nederland een nummer 1-hit.

De volgende jaren scoorde Joling verschillende hits. In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Shangri La. Tijdens de uitvoering daarvan besloot hij de laatste noot van het nummer een octaaf lager te zingen, omdat hij de hoge uithaal uiteindelijk toch niet aandurfde. Dit als gevolg van een schnabbel waarvoor hij tussentijds naar Nederland was teruggegaan, en ziekelijk van was teruggekomen. Joling eindigde op de 9de plaats.

In 1989 scoorde hij zijn op één na grootste hit No more boleros. Dit nummer bereikte de nummer 1 positie in verschillende landen op de wereld, waaronder in Nederland en enkele Aziatische landen. Het album kwam in 22 landen uit.

Vanaf jaren '90 verschoof Joling het accent langzaam van zang naar presentatie. Bij RTL 4 presenteerde hij het programma Karaoke op 4. Later presenteerde hij De waarheid bij SBS 6. Tijdens de opnames van dit programma sprak hij onder meer met Pim Fortuyn en na diens moord nam Joling samen met pianist Jan Rietman het nummer At your service op.

In 1997 speelde Joling tijdens Holiday on Ice. In de zomer van 2003 verving hij samen met Rick van Velthuysen Edwin Evers op Radio 538 met het tijdelijke ochtendprogramma Uitslapen is voor mietjes. Dit werd geen succes: Joling kon niet wennen aan de vroege uitzenduren en na twee weken werd het contract opgezegd.

In november 2003 presenteerde Joling tijdelijk Shownieuws bij SBS 6. Sindsdien is hij vaste presentator van het programma. In 2004 kwam hij met zijn eigen realitysoap op de televisie, Only Joling

Vanaf oktober 2005 ging Joling samen met zijn goede vriend en collega zanger Gordon het tv programma Joling & Gordon Over De Vloer presenteren. Dit programma werd een groot succes. In 2006 en 2007 zorgde Joling samen met Nance driekeer voor de presentatie in het SBS 6 programma Sterren Dansen op het IJs [1]. Daarnaast presenteerden ze samen tweemal het programma So You Wanna Be a Popstar [2]. Joling zal overigens een stem inspreken in de film Shrek 3. Joling werd ook gevraagd om het nieuwe SBS6 programma Dancing Queen te presenteeren, maar hij weigerde omdat het voor hem te druk is.

Sinds 2005 vormt hij ook met collega's René Froger en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers waarmee jaarlijks wordt opgetreden.

Op 19 januari 2007 bracht Joling de single Maak me gek uit, als voorloper van zijn gelijknamige album. De single werd een groot succes en bereikte eind maart de nummer 1 positie in de Single Top 100 [3]. Hiermee is het zijn grootste hit sinds zijn nummer-1 single No More Boleros uit 1989. In de Nederlandse Top 40 werd dit resultaat niet behaald. Joling moest eerst Sharon Kips voor laten, daarna ging Jeckyll & Hyde er met de eer vandoor [4]. Het gelijknamige album Maak me gek bereikte inmiddels ook de top in de Album Top 100.

Na het succes van de single Maak me gek scoort Joling in mei opnieuw een grote hit, dit keer met wijlen André Hazes. Blijf bij mij komt op 19 mei nieuw binnen op nummer 3 in de Nederlandse Top 40, om vervolgens de week erna door te stijgen naar de #1-positie, waar het al elf weken verblijft. Inmiddels zijn er al 60.000 exemplaren verkocht, genoeg voor platina-status.

1 juli werd bekend dat Joling twee concerten gaat geven in de Rotterdamse Ahoy, Het is voor het eerst in zijn 20-jarige carrière dat hij soloconcerten geeft. 27 en 28 december moet het spektakel, onder de naam 'Stout en nieuw', plaats gaan vinden.

Recentelijk vertelde Gerard Joling in RTL Boulevard dat hij meer dan 12 miljoen geluidsdragers heeft verkocht, mede dankzij zijn successen eind jaren 80 in Azië. Hiermee is hij een van Nederlands best verkochte artiesten.

 Officiële website

De commentaren zijn gesloten.